Operating System Questions MCQs


operating system Questions

Total Questions : 575

Page 1 of 29 pages
Question 1. Which of the key is used to close the active window?
  1.    Ctrl+F4
  2.    Ctrl+F5
  3.    Alt+F6
  4.    None of above
Answer: Option D
Question 2. The windows feature is the ability of computer to automatically configure a new hardware component is that
  1.    Auto detect
  2.    Plug and play
  3.    Add remove hardware
  4.    None of above
Answer: Option B
Question 3. The shortcut key to open a task manager is:
  1.    Alt + F1
  2.    Alt + Ctrl + Delete
  3.    Alt + Tab
  4.    F1
Answer: Option B
Question 4. The ...... provides information about hardware installation, configuration and hardware status
  1.    Device manager
  2.    Control panel
  3.    Add new hardware
  4.    Program manager
Answer: Option A
Question 5. Which of the following is not a part of the control panel?
  1.    Date and time
  2.    My documents
  3.    Add or remove program
  4.    Display
Answer: Option B
Question 6. Which of the following is a program group?
  1.    Word pad
  2.    Paint brush
  3.    Accessories
  4.    None of the above
Answer: Option C
Question 7. A program in execution is called
  1.    A Paging
  2.    A Process
  3.    A virtual memory
  4.    A Demand Page
Answer: Option B
Question 8. What is the default file extension created by notepad?
  1.    .doc
  2.    .html
  3.    .txt
  4.    .tif
Answer: Option C
Question 9. Which of the following is not the user file extension?
  1.    .ppt
  2.    .xls
  3.    .sys
  4.    .doc
Answer: Option C
Question 10. Which of the following is the extension of WordPad?
  1.    .ppt
  2.    .xls
  3.    .rtf
  4.    None of above
Answer: Option C
Question 11. Which of the following is not a video file extension?
  1.    .avi
  2.    .wav
  3.    .mpeg
  4.    .mov
Answer: Option B
Question 12. Which is not executable file?
  1.    .com
  2.    .exe
  3.    .bat
  4.    .txt
Answer: Option D
Question 13. What is the extension of the font file?
  1.    .ttf
  2.    .mdb
  3.    .fft
  4.    .txt
Answer: Option A
Question 14. To move to the beginning of a line of text, press the __________ key.
  1.    A
  2.    PgUp
  3.    Enter
  4.    Home
Answer: Option D
Question 15. When was MS Windows operating system introduced?
  1.    1975
  2.    1985
  3.    1995
  4.    2000
Answer: Option B
Question 16. First operating system was developed in
  1.    1958
  2.    1976
  3.    1956
  4.    1946
Answer: Option C
Question 17. The maximum length of any single path from the root directory?
  1.    54
  2.    63
  3.    80
  4.    27
Answer: Option B
Question 18. Which of the following refers to the associative memory?
  1.    the address of the data is generated by the CPU
  2.    the address of the data is supplied by the users
  3.    there is no need for an address i.e. the data is used as an address
  4.    the data are accessed sequentially
  5.    None of the above
Answer: Option C
Question 19. The part of machine level instruction, which tells the central processor what has to be done, is
  1.    Operation code
  2.    Address
  3.    Locator
  4.    Flip-Flop
  5.    None of the above
Answer: Option A
Question 20. To avoid the race condition, the number of processes that may be simultaneously inside their critical section is
  1.    8
  2.    1
  3.    16
  4.    0
  5.    None of the above
Answer: Option B