Marketing Questions MCQs


marketing Questions

Total Questions : 251

Page 1 of 13 pages
Question 1. In a __________ orientation, the role of marketing research is to determine customer needs and how well the company is satisfying them.
  1.    Marketing
  2.    Production
  3.    Both of the above
  4.    None of the above
Answer: Option A
Question 2. When a manager focuses on making whatever products are easy to produce, and then trying to sell them, that manager has a _____________ orientation.
  1.    Marketing
  2.    Production
  3.    Sales
  4.    Profit
Answer: Option B
Question 3. In addition to businesses, the marketing concept is also applicable to ___________.
  1.    Government agencies
  2.    Religious groups
  3.    Fine arts organizations
  4.    All of the above
Answer: Option D
Question 4. The controllable variables a company puts together to satisfy a target group is called the _____________.
  1.    Marketing strategy
  2.    Marketing mix
  3.    Strategic planning
  4.    Marketing concept
Answer: Option B
Question 5. When customer expectations regarding product quality, service quality, and value-based price are met or exceeded, _________ is created.
  1.    Customer satisfaction
  2.    Planning excellence
  3.    A quality rift
  4.    A value line
Answer: Option A
Question 6. In relationship marketing firms focus on __________ relationships with __________.
  1.    Short-term; customers and suppliers
  2.    Long-term; customers and suppliers
  3.    Short-term; customers
  4.    Long-term; customers
Answer: Option B
Question 7. A marketing philosophy summarized by the phrase 'a stronger focus on social and ethical concerns in marketing' is characteristic of the _________ period.
  1.    Production
  2.    Sales
  3.    Marketing
  4.    Societal marketing
Answer: Option D
Question 8. If the aim of the promotion to introduce a new consumer product is to achieve high awareness levels, the firm will most likely make heavy use of _______ in the promotional mix.
  1.    Advertising
  2.    Sales promotion
  3.    Personal selling
  4.    Publicity
Answer: Option A
Question 9. The basic role of promotion is _________.
  1.    Information
  2.    Manipulation
  3.    Communication
  4.    Interpretation
Answer: Option C
Question 10. A consumer contest is an example of _________.
  1.    Personal selling
  2.    Sales promotion
  3.    Advertising
  4.    Indirect selling
Answer: Option B
Question 11. Need becomes ________ when they are directed towards a specific object.
  1.    Actual need
  2.    Want
  3.    Satisfaction
  4.    Demand
Answer: Option B
Question 12. Products that are relatively inexpensive and are purchased frequently with minimal effort can be classified as ___________ products.
  1.    Shopping
  2.    Convenience
  3.    Industrial
  4.    Specialty
  5.    Unsought
Answer: Option B
Question 13. A(n) _________ product exceeds customer expectations.
  1.    Strategic
  2.    Superior
  3.    Augmented
  4.    Anticipated
Answer: Option C
Question 14. The _____ identifies the product or brand.
  1.    Container
  2.    Label
  3.    Advertisement
  4.    Warranty
Answer: Option B
Question 15. The skimming, penetration, bargaining and bundling are decided in the ____________ of the Marketing Mix strategy.
  1.    Price Decisions
  2.    Place Decisions
  3.    Product Decisions
  4.    Promotion Decisions
Answer: Option A
Question 16. Marketing Mix is the most visible part of the marketing strategy of an organization.
  1.    TRUE
  2.    FALSE
Answer: Option A
Question 17. Businesses spend most of their advertising expenses on business-to-business markets.
  1.    TRUE
  2.    FALSE
Answer: Option B
Question 18. Institutional markets consist of people who buy products and services for personal use.
  1.    TRUE
  2.    FALSE
Answer: Option B
Question 19. Red Cross blood donations are considered to be specialty products and, therefore, have a specialty offer to the consumer.
  1.    TRUE
  2.    FALSE
Answer: Option B
Question 20. Convenience products usually have intensive distribution because sales of these products tend to have a direct relationship to availability.
  1.    TRUE
  2.    FALSE
Answer: Option A