Hrm Questions MCQs


hrm Questions

Total Questions : 299

Page 1 of 15 pages
Question 1. The meaning of the acronym 'SHRM' is
  1.    Short-term Human Resource Management
  2.    Strategic Human Resource Management
  3.    Strategestic Human Resource Management
  4.    Strategic Humane Resource Management
Answer: Option B
Question 2. The organization's ____ must be conducive to productivity and quality improvement.
  1.    Culture
  2.    Development
  3.    Policy
  4.    Environment
Answer: Option A
Question 3. College Professors are generally evaluated on the following Work function(s)
  1.    Teaching
  2.    Service
  3.    Research
  4.    All of the above
Answer: Option D
Question 4. In which evaluation method, the evaluator is asked to describe the strong and weak aspects of the employee's behavior.
  1.    Graphic rating scale
  2.    Forced choice
  3.    Essay evaluation
  4.    Management by Objective
Answer: Option C
Question 5. The following system combines the superior and self evaluation systems?
  1.    Graphic rating scale
  2.    Forced choice
  3.    Essay evaluation
  4.    Management by Objective
Answer: Option D
Question 6. In this technique, personnel specialists and operating managers prepare lists of statements of very effective and very ineffective behavior for an employee.
  1.    Critical incident technique
  2.    Forced choice
  3.    Essay evaluation
  4.    Management by Objective
Answer: Option A
Question 7. The following technique(s) is based on the critical incident approach.
  1.    Behaviorally anchored rating scales (BARS)
  2.    Critical incident technique
  3.    Both (A) and (B)
  4.    None of the above
Answer: Option C
Question 8. Paired comparison method can be used by
  1.    Superiors
  2.    Peers
  3.    Subordinates
  4.    All of the above
Answer: Option D
Question 9. The multiple-input approach to performance feedback is sometimes called ____ degree assessment.
  1.    90
  2.    180
  3.    270
  4.    360
Answer: Option D
Question 10. An incentive plan may consist of
  1.    Monetary
  2.    Nonmonetary
  3.    Both monetary and nonmonetary
  4.    None of the above
Answer: Option C
Question 11. The following technique is used to evaluate an employee individually.
  1.    Graphic scale rating
  2.    Ranking
  3.    Paired comparison
  4.    Forced distribution
Answer: Option A
Question 12. The technique that have been used to evaluate an employee in comparison with other employees
  1.    Ranking
  2.    Forced choice
  3.    Essay evaluation
  4.    Critical incident technique
Answer: Option A
Question 13. The Recognition may be shown in the form of
  1.    A pat on the back of employee
  2.    Promotion
  3.    Assignment of more interesting tasks
  4.    All of the above
Answer: Option D
Question 14. The purpose of Job Evaluation is to determine
  1.    Worth of a job in relation to other jobs
  2.    Time duration of a job
  3.    Expenses incurred to make a job
  4.    None of the above
Answer: Option A
Question 15. Job Evaluation tries to make a systematic comparison between
  1.    Workers
  2.    Jobs
  3.    Machines
  4.    Departments
Answer: Option B
Question 16. Basis of Job Evaluation is
  1.    Job design
  2.    Job ranking
  3.    Job analysis
  4.    Any of the above
Answer: Option C
Question 17. The important objectives of a job evaluation programme
  1.    Establishment of sound wage differentials between jobs.
  2.    Maintenance of a consistent wage policy.
  3.    Installation of an effective means of wage control.
  4.    All of the above
Answer: Option D
Question 18. The following is not a job evaluation method.
  1.    Factor comparison method
  2.    Point Method
  3.    Ranking method
  4.    Assessment method
Answer: Option D
Question 19. Job Evaluation is carried on by
  1.    Groups
  2.    Individuals
  3.    Both (A) and (B)
  4.    None of the above
Answer: Option A
Question 20. In which of the following methods Jobs can be arranged according to the relative difficulty in performing them.
  1.    Ranking method
  2.    Point method
  3.    Factor comparison method
  4.    Classification method
Answer: Option A