Computer Fundamental Questions MCQs


computer fundamental Questions

Total Questions : 1193

Page 1 of 60 pages
Question 1. The first electronic digital computer contained?
  1.    Electronic valves
  2.    Vacuum tubes
  3.    Transistors
  4.    Semiconductor memory
  5.    None of the above
Answer: Option A
Question 2. Name the two persons who were the first to develop a model of the microprocessor chip.
  1.    Marcian Hoff and Stanley Mazor
  2.    Victor Poor and Marcian Hoff
  3.    Victor Poor and Masatoshi Shima
  4.    None of the above
Answer: Option A
Question 3. EBCDIC can code up to how many different characters?
  1.    8
  2.    16
  3.    32
  4.    64
  5.    256
Answer: Option E
Question 4. Which 32-bit microprocessor is used in IBM's PS/2 model-80 computer?
  1.    8088
  2.    80286
  3.    80386
  4.    80486
  5.    None of the above
Answer: Option C
Question 5. Who is credited with the idea of using punch cards to control patterns in a weaving machine?
  1.    Pascal
  2.    Hollerith
  3.    Babbage
  4.    Jacquard
  5.    None of the above
Answer: Option D
Question 6. The memory which is ultraviolet light erasable and electrically programmable is
  1.    ROM
  2.    PROM
  3.    RAM
  4.    EPROM
  5.    None of the above
Answer: Option D
Question 7. Who is the creator of the PASCAL language?
  1.    Niklaus Wirth
  2.    Dijkstra
  3.    Donald Knuth
  4.    Basic Pascal
  5.    None of the above
Answer: Option A
Question 8. What is the name of the computer which was first used for programming and playing of music?
  1.    ELLIAC
  2.    ENIAC
  3.    UNIVAC
  4.    All of the above
  5.    None of the above
Answer: Option A
Question 9. The arranging of data in a logical sequence is called:
  1.    sorting
  2.    classifying
  3.    reproducing
  4.    summarizing
  5.    None of the above
Answer: Option A
Question 10. The access method used for cassette tape is
  1.    Direct
  2.    Random
  3.    Sequential
  4.    All of the above
  5.    None of the above
Answer: Option C
Question 11. When was punched-card equipment used for the first time to process the British census?
  1.    1910
  2.    1907
  3.    1911
  4.    1914
  5.    None of the above
Answer: Option C
Question 12. A hashing scheme is used with
  1.    sequential file organization
  2.    direct file organization
  3.    indexed sequential file organization
  4.    partitioned file organization
  5.    None of the above
Answer: Option B
Question 13. A computer has a 1024K memory. What does the letter K stand for
  1.    Kilometre
  2.    Thousand
  3.    1024
  4.    MB
  5.    None of the above
Answer: Option C
Question 14. The time taken for the read/write head to move to the correct track on the magnetic disk is called
  1.    epoch delay
  2.    latency delay
  3.    seek time
  4.    approach time
  5.    None of the above
Answer: Option C
Question 15. Computer instructions written with the use of English words instead of binary machine code is called
  1.    Mnemonics
  2.    Symbolic code
  3.    Gray code
  4.    Op-code
  5.    None of the above
Answer: Option B
Question 16. The system unit of a personal computer typically contains all of the following except:
  1.    microprocessor
  2.    disk controller
  3.    serial interface
  4.    modem
  5.    All of the above are contained
Answer: Option D
Question 17. Which of the following are the two main components of the CPU?
  1.    control unit and registers
  2.    registers and main memory
  3.    control unit and ALU
  4.    ALU and bus
  5.    None of the above
Answer: Option C
Question 18. 1024 bytes represent a
  1.    Megabyte
  2.    Gigabyte
  3.    Kilobyte
  4.    None of the above
  5.    Storage
Answer: Option C
Question 19. A characteristic of card systems is:
  1.    slowness in processing data
  2.    using cards as records of transactions
  3.    needing a larger DP staff
  4.    all the above
  5.    None of the above
Answer: Option D
Question 20. A directly accessible appointment calendar is a feature of a _____ resident package.
  1.    CPU
  2.    Memory
  3.    Buffer
  4.    ALU
  5.    None of the above
Answer: Option B