Communication Skills Questions MCQs


communication skills Questions

Total Questions : 144

Page 1 of 8 pages
Question 1. Different types of letters used for printing are called _________.
  1.    Fonts
  2.    Fronts
  3.    Both
  4.    None
Answer: Option A
Question 2. _________ is a technique that involves changing a text-matter so that it is similar to the main source.
  1.    Note – taking
  2.    Paraphrasing
  3.    Summarizing
  4.    Precs writer
Answer: Option B
Question 3. Effective paraphrasing avoids the risk of _________.
  1.    Changing
  2.    Noting
  3.    Copying
  4.    Plagiarism
Answer: Option D
Question 4. ________ Means linking words and phrases together so that the whole text is clear and readable.
  1.    Cohesion
  2.    Joining
  3.    Conjunctions
  4.    Junctions
Answer: Option A
Question 5. In the structure of the business letter what comes first.
  1.    Reference
  2.    Date
  3.    Salutation
  4.    Heading
Answer: Option D
Question 6. In the writing of an apology letter, concentrate on
  1.    Problem
  2.    Compensation
  3.    Rectification of problem
  4.    Words
Answer: Option C
Question 7. The language of the report should be ________.
  1.    Formality
  2.    Formal
  3.    Casual
  4.    Loose
Answer: Option B
Question 8. Is the vital part of the letter which to as good as wishing the person.
  1.    Salutation
  2.    Enclosure
  3.    Subject
  4.    Reference
Answer: Option A
Question 9. People cannot interact with each other without ________.
  1.    Communication
  2.    Transport
  3.    Voice
  4.    Loudspeaker
Answer: Option A
Question 10. A circular or notice may be issued by only _____ designated for the purpose
  1.    Peon
  2.    Clerk
  3.    Typist
  4.    Officer
Answer: Option D
Question 11. The semantic markers used to indicate the development of ideas or to list the ideas arethe semantic markers used to indicate the development of ideas or to list the ideas are :
1. Primarily
2. Secondly
3. Finally
4. Consequently
  1.    3, 2, 4
  2.    1, 2, 4
  3.    1, 3, 4
  4.    1, 2, 3
Answer: Option D
Question 12. Difference in values and perceptions which may effect the interpretation of the message by the receiver is called ________ barrier,
A tendency to judge, evahiate, approve or disapprove the views is called _________ barrier,
  1.    Channel, environment
  2.    Semantic, cultural
  3.    Cultural, channel
  4.    Environmental, channel
Answer: Option C
Question 13. 1. Use of a foreign language is a linguistic or ___________ barriers,
2. Multiple meaning of words can create ________ barriers,
3. Lack of coordination between department causes ________ barriers,
  1.    Semantic, cultural, individual
  2.    Noise, physical, individual
  3.    Cultural, semantic, organizational
  4.    Channel, cultural, semantic
Answer: Option C
Question 14. A noun may be defined as the name of a ___________, ___________or __________.
  1.    Building city, town
  2.    Person, place or thing
  3.    Fruit, city, cat
  4.    Animal, city fruit
Answer: Option B
Question 15. 1. Right environment is important because it will help the listener focus on what he is listening and avoid __________.
2. When you are too _________ involved in listening you tend to hear what you want to hear & not what is actually said.
  1.    Attractions, Emotionally
  2.    Distractions, Physically
  3.    Distractions, Emotionally
  4.    Attractions, Physically
Answer: Option C
Question 16. 1. The best first line of defense when you meet a difficult customer is _________ bring sympathetic to him.
2. Tack ling a customer who is not satisfied with the treatment he has received needs __________ hearing.
  1.    Anger, Impatient
  2.    Listening, Patient
  3.    Reading, Doctor
  4.    Patient, Listening
Answer: Option B
Question 17. Articles in English may be classified are _________&__________.
1. Specific
2. Concrete
3. Definite
4. Indefinite
  1.    1, 2
  2.    2, 3
  3.    3, 4
  4.    4, 1
Answer: Option C
Question 18. Which of them is required as a skill while reading
  1.    Ability to interpret
  2.    Knowledge
  3.    Reason for reading
  4.    All of the Above
Answer: Option D
Question 19. The plural of hero is
  1.    Heros
  2.    Heroes
  3.    Actor
  4.    None
Answer: Option B
Question 20. 1. ________ is used before ‘university’
2. ________ is used before ‘hour’
  1.    An, A
  2.    A, An
  3.    The, A
  4.    An, The
Answer: Option B