Business Management Questions MCQs


business management Questions

Total Questions : 502

Page 1 of 26 pages
Question 1. Specifying the manner of executing policy is known as
  1.    objective
  2.    schedules
  3.    procedures
  4.    budgets
Answer: Option C
Question 2. The orders, instructions or direction are delegated to a particular person specifically is known as _________.
  1.    general delegation
  2.    formal delegation
  3.    specific delegation
  4.    informal delegation
Answer: Option C
Question 3. Goal or target to be achieved is known as.
  1.    schedule
  2.    Budget
  3.    procedures
  4.    objective
Answer: Option D
Question 4. When authority is delegated as per the organisaiton structure it is called ________.
  1.    formal delegation
  2.    informal delegation
  3.    general delegation
  4.    specific delegation
Answer: Option A
Question 5. Penalty is levied for violation of
  1.    Procedures
  2.    Rules
  3.    policy
  4.    methods
Answer: Option B
Question 6. When an individual or a group agrees to work under the direction of an informal leader is called ________.
  1.    formal delegation
  2.    informal delegation
  3.    general delegation
  4.    specific delegation
Answer: Option B
Question 7. Delegation made by written orders and instruction is known as _________.
  1.    oral delegation
  2.    written delegation
  3.    downward delegation
  4.    sideward delegation
Answer: Option B
Question 8. Set of clear instruction in a clear and logical sequence to perform a particular task
  1.    rules
  2.    programme
  3.    policy
  4.    methods
Answer: Option B
Question 9. Construction of fly over is an example of
  1.    rules
  2.    programme
  3.    project
  4.    methods
Answer: Option C
Question 10. Departmentation on the basis of activities grouped according to the type of customer is _________.
  1.    departmentation by function
  2.    departmentation by products
  3.    departmentation by territory
  4.    departmentation by customers
Answer: Option D
Question 11. The process of dividing the large monolithic functional organization into small and flexible administrative units is called ________.
  1.    staffing
  2.    delegation
  3.    departmentation
  4.    control
Answer: Option C
Question 12. Complete installation of computer within 3 months is an example of
  1.    rules
  2.    programme
  3.    project
  4.    schedule
Answer: Option D
Question 13. Departmentation is a part of the _______.
  1.    organisaiton process
  2.    control process
  3.    planning process
  4.    staffing process
Answer: Option A
Question 14. Banks, insurance companies and distribution agencies are examples of ________.
  1.    departmentation by function
  2.    departmentation by products
  3.    departmentation by territory
  4.    departmentation by customers
Answer: Option C
Question 15. No smoking the factor is an example of
  1.    rules
  2.    programme
  3.    project
  4.    schedule
Answer: Option A
Question 16. Increase sales by 10% is an example of
  1.    objective
  2.    schedules
  3.    procedures
  4.    budgets
Answer: Option A
Question 17. Employees will be promoted on the basis of seniority is an example of
  1.    rules
  2.    procedures
  3.    policy
  4.    methods
Answer: Option C
Question 18. Departmentation on the basis of production process is called _________.
  1.    equipment department
  2.    departmentation by products
  3.    departmentation by territory
  4.    departmentation by customers
Answer: Option A
Question 19. The term span of management is also known as _______.
  1.    span of business
  2.    span of control
  3.    span of activity
  4.    span of planning
Answer: Option B
Question 20. Installation of computer is an example of
  1.    rules
  2.    programme
  3.    Installing
  4.    schedule
Answer: Option B